Energielabel nodig voor een recreatiewoning?

Geplaatst op: 19 februari 2024

Energielabel nodig voor een recreatiewoning?

Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht dat alle vakantie- en recreatiewoningen zijn voorzien van een energielabel. Vanaf deze datum controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport of de vakantie- en recreatiewoningen een verplicht label hebben. Als een vakantie- of recreatiewoning nog geen energielabel heeft, maar het label wel verplicht is, riskeer je een boete.

Uitzonderingen

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze verplichting, namelijk:

  1. Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenvergoeding.
  2. Vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2, zoals een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen.
  3. Gebouwen die niet langer dan twee jaar in gebruik zijn.
  4. Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.
  5. Woningen die in totaal minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet.

Als er nog geen label is en je wilt de vakantiewoning (permanent) verhuren of verkopen, neem dan contact op met een energieadviseur om een label te laten vaststellen. Een geldig energielabel is dan namelijk verplicht. Ook ben je verplicht om in alle advertenties (ook op social media) de energielabelklasse te vermelden, dat is de letter (A++++ t/m G) die te zien is op het label. Die verplichtingen heb je ook bij verkoop van je vakantiehuisje. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je een boete krijgt.

Energielabel checken

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zien of er een energielabel is voor jouw vakantiewoning:

  1. Heeft jouw vakantiewoning een eigen adres en postcode? Dan kun je op Zoek mijn energielabel checken of de vakantiewoning een energielabel heeft. Als je eigenaar van de vakantiewoning bent en er is al een energielabel, dan vind je dat ook in Mijnoverheid onder het kopje Wonen op de tegel Energielabel.
  2. Heeft jouw vakantiewoning geen eigen adres en postcode, bijvoorbeeld omdat het onderdeel is van een vakantiepark? Dan kun je op ep-online zoeken op het adres van het vakantiepark. Daar kun je dan bij de detailaanduidingen onder het hoofdgebouw alle vakantiewoningen met de energielabels vinden.

Hebben deze beide opties niks opgeleverd, dan kun je ervan uit gaan dat er nog geen geldig energielabel is voor de woning.

Aanvragen energielabel

Heeft jouw recreatiewoning nog geen energielabel en heb je die wel nodig? Zorg dan dat je op tijd start met de aanvraag. Hiervoor zoek je naar een energieadviseur die bij jouw vakantiehuis langs kan komen om het energielabel vast te stellen. Dit proces verloopt hetzelfde als wanneer je een woonhuis verkoopt.