Samenwonen en niets geregeld? Voorkom problemen!

Geplaatst op: 4 juli 2022

Samenwonen en niets geregeld? Voorkom problemen!

Volgens de gegevens van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) wonen er ongeveer 1.000.000 stellen samen zonder dat zij iets geregeld hebben. Van deze stellen hebben er ongeveer 400.000 kinderen.

De trend lijkt meer en meer om ‘informeel’ samen te wonen en niets te regelen. Stellen zijn niet getrouwd, maar gedragen zich wel zo. Ze kopen samen een huis, hebben samen een bankrekening en krijgen kinderen. Zolang de relatie goed is, is dit geen issue. Dit wordt anders wanneer de relatie eindigt. Omdat veel stellen niets regelen, eindigen veel relaties met (financiële) problemen.

Uit cijfers blijkt dat een derde tot de helft van de samenwoonrelaties eindigt in een scheiding. De kans dat je uit elkaar gaat als je niet getrouwd bent en niets geregeld hebt, blijkt groter dan wanneer je wel ‘formeel’ samen bent.

Via een huwelijk, geregistreerd partnerschap of een notarieel samenlevingscontract kunnen partners regelen dat beiden gelijke kansen hebben en/of dat de (financieel) zwakkere partij beschermd wordt.

Want wat als je samen een woning koopt: wie betaalt dan de lasten? Wat als je bij je partner intrekt? Wie blijft er in de woning wonen na uit elkaar gaan? Wie blijft er in de woning wonen na het overlijden van de partner? Als de een voor de kinderen zorgt en minder gaat werken, heeft de partner dan recht op pensioen? En op het opgebouwde vermogen?

Wil je meer weten wat er geregeld kan worden voor jou en je partner? Meer info lees je hier: https://www.kernnotarissen.nl/leven/samenlevingscontract/

Of neem contact op met Kern notarissen. Dat kan telefonisch, via e-mail (rademaker@kernnotarissen.nl) of chat.

 

Bron:
Artikel NOS / Niewsuur: https://amp-nos-nl.cdn.ampproject.org/c/s/amp.nos.nl/artikel/2429210-samenwonen-maar-niks-geregeld-steeds-meer-mensen-in-de-problemen.html