De overdrachtsbelasting in 2021

Geplaatst op: 20 januari 2021

De overdrachtsbelasting in 2021

Overdrachtsbelasting is de belasting die u moet betalen bij het kopen van een woning. Tot eind 2020 was dat altijd 2 procent van de woningwaarde. Daar is vanaf 1 januari 2021 verandering in gekomen. Voor verschillende doelgroepen gelden dan verschillende tarieven.

Kopers tot 35 jaar

Kopers onder de 35 jaar betalen vanaf 1 januari 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting. Maar let op, vanaf 1 april 2021 verandert er weer iets. Dan geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting alleen voor woningen die niet duurder zijn dan 400.000 euro. Aan de leeftijdsgrens – jonger dan 35 jaar – verandert niets. Bent u ouder dan 35 jaar of koopt u een woning die duurder is dan 400.000 euro? Dan betaalt u toch 2 procent overdrachtsbelasting. Als u niet zelf in de woning gaat wonen, moet u 8 procent overdrachtsbelasting betalen.

Wilt u in aanmerking komen voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting, dan moet u behalve aan de leeftijdseis aan nog een paar voorwaarden voldoen. De Rijksoverheid heeft die voor u op een rijtje gezet. Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan moet u om in aanmerking te komen voor de vrijstelling de ‘Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling’ downloaden, invullen en ondertekenen. Vindt de overdracht van de woning plaats bij Kern notarissen dan wordt de startersverklaring al voor u voorbereid en hoeft u deze tijdens de overdracht alleen nog maar te tekenen.

Tarief 2 of 8 procent?

Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan betaalt u 2 procent overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Maar dan moet u er wel zelf gaan wonen. Anders betaalt u namelijk 8 procent. Ook dit is nieuw. Het kabinet wil met deze regelwijziging onder meer voorkomen dat beleggers woningen kopen om te verhuren en de positie van starters en doorstromers op de woningmarkt verbeteren.

Gaat u zelf in de woning wonen en wilt u gebruik maken van het tarief van 2 procent overdrachtsbelasting? Dan moet u de ‘Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief (2 procent)’ downloaden, invullen en ondertekenen. Vindt de overdracht van de woning plaats bij Kern notarissen dan wordt de verklaring al voor u voorbereid en hoeft u deze tijdens de overdracht alleen nog maar te tekenen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u vragen neem dan contact op met kandidaat-notaris Yannick Rademaker via rademaker@kernnnotarissen.nl of  per telefoon via 0341 – 41 71 14